Truck parking infographic 2019

Infographic | Vrachtwagen parkeren in 2019 de cijfers

Elke dag weten chauffeurs en transportbedrijven Truck Parking Europe te vinden voor het boeken van vrachtwagenparkeerplaatsen door heel Europa. Het begin van een nieuw jaar is het perfecte moment om terug te kijken op de cijfers uit 2019. We hebben de data van 2019 erbij gepakt en vertellen je er meer over in dit blog.

Het aantal vrachtwagenparkeerplaatsen dat bij ons bekend is, steeg in 2019 met 8%. In totaal zijn dat nu 36.462 vrachtwagenparkeerplaatsen, bestaande uit truck stops, Autohöfe, depot locaties en meer.

Duitsland heeft de meeste geregistreerde vrachtwagenparkeerplaatsen

Duitsland is de onbetwiste nummer één als het gaat over het aantal bekende vrachtwagenparkeerplaatsen in Europa. Met 8.241 geregistreerde parkeerplaatsen zijn er in Duitsland veel meer opties dan in Frankrijk, die op de tweede plaats staat met 4.391 locaties.

De voorzieningen verschillen echter per land. Van alle parkeerlocaties biedt gemiddeld 44% een toilet. In Oostenrijk (50%) en Frankrijk (55%) heeft een op de twee parkeerplaatsen een toiletvoorziening. Meer richting het zuiden zakt dit percentage onder de 30%: Spanje met 27% en Italië met 26%. Misschien vraag je je af hoe het er in Duitsland voorstaat. In Duitsland kun je bij een op de drie parkeerplaatsen terecht voor een toilet. In de Benelux is dit percentage 42% (Nederland 47% en België 33%).

Premium truck parkeerplaatsen per land

Premium parkeerlocaties zijn moeilijk te vinden

Een parkeerplaats met een hek, beveiligingscamera, verlichting en een toilet lijkt niet teveel gevraagd. Toch is het aantal locaties dat deze faciliteiten biedt maar een klein percentage van het totaal aantal vrachtwagenparkeerplaatsen in Europa. Er zijn slechts 512 locaties die voorzien zijn van deze vier faciliteiten en minstens 20 parkeerplekken hebben.

De kans op een premium parkeerplaats is het hoogst in Spanje, waar bijna 6% van de vrachtwagenparkeerplaatsen deze premium faciliteiten biedt. En ook al heeft Duitsland de meeste parkeerlocaties, daarvan zijn er slecht 36 premium.

Een toitlet iedere ... kilometer

Reserveerbare locaties

Het aantal reserveerbare vrachtwagenparkeerplaatsen steeg significant in 2019: van 36 naar 86. Hierdoor hebben chauffeurs en transportbedrijven de mogelijkheid om een gegarandeerde parkeerplek te boeken op veilige vrachtwagenparkeerplaatsen. Hier vind je het complete overzicht.

Truck parking infographic

De Truck Parking Europe infographic (Truck parking in 2019) geeft je alle cijfers over vrachtwagen parkeren in Europa. Download de infographic hier.

Download Infographic 2019 (PDF)

 

Vrachtwagen parkeren Infographic 2019 NL

Share